#OpenDataPeBune
Program inițiat și coordonat de Asociația Română pentru Smart City.
Toate informațiile primite de la stațiile rețelei CityAir sunt puse la dispoziția comunității – cetățeni, instituții publice, companii, institute de cercetare, universități, etc. Reprezinți o școală? Trimite acum o cerere pentru înscrierea instituției în rețeaua CityAir – hello@cityair.ro
Adoptă o Școală
CityAir este despre comunitate. Despre capacitatea noastră de a lucra împreună, de a înțelege valorile comune dar și despre a ști – pentru a găsi soluții la problemele de poluare avem nevoie de date. Implică-te activ în cea mai importantă rețea de monitorizare a calității aerului din școli.
Ce este Adoptă o Școală?
Un program de susținere a școlilor din România privind monitorizarea calității aerului pe care copiii îl respiră. Pentru a înțelege ce avem de făcut mai întâi trebuie să înțelegem cauza problemelor. CityAir pune la dispoziția comunității toate seturile de date obținute #OpenDataPeBune Oricine poate susține rețeaua independentă de monitorizare CityAir. Mai jos ai 3 pachete prin care te poți implica direct în comunitate. Copiii îți vor mulțumi în timp ce părinții vor aprecia ajutorul tuturor celor interesați nu doar de sănătatea noastră dar, mai ales, interesați de dezvoltarea comunităților creativ-inteligente. Adoptă o Școală acum! Cine poate intra în programul Adoptă o Școală pentru susținerea rețelei CityAir? Toate companiile și instituțiile care înțeleg valoarea implicării în societate, care înțeleg necesitatea măsurării calității aerului în școli și care vor să fie parte activă la dezvoltarea comunităților creativ-inteligente. Împreună putem proteja sănătatea elevilor creând instrumentele necesare pentru reducerea poluării!
De ce Adoptă o Școală este important?
Din păcate, România este printre ultimele țări ale Uniunii Europene care nu are o rețea extinsă de senzori pentru măsurarea calității aerului. Se vorbește foarte mult despre poluarea din țară – mai ales în zonele urbane. Dar concret – dacă autoritățile nu înțeleg problema sau nu au datele necesare, dacă noi, la nivelul comunității nu știm exact ce respirăm, nu știm sursa poluării, cum am putea crede în ”găsirea” unor soluții? Și de fapt, care sunt soluțiile la o problemă pe care o știm sau o intuim, dar nu o putem defini? Cum controlăm dacă nu măsurăm? CityAir măsoară principalii parametri ai calității aerului, analizează datele primite de la senzori și le pune la dispoziția publicului și a autorităților locale și centrale #OpenDataPeBune
Ce rezultate va avea implicarea ta?
CityAir este o rețea independentă. Nu poate exista fără implicarea ta și fără ajutorul comunității. Concret, cu ajutorul programului Adoptă o Școală cumpărăm senzori, trimitem echipele de instalare în teren, dezvoltăm platforma, plătim unii dintre experții implicați în platformă (mulți fac voluntariat), asigurăm mentenanța, plătim serverele și serviciile de cloud, conectivitatea unde este cazul + dezvoltarea platformei și a aplicației. Să nu uităm de programele de educare pe care le dezvoltăm în școlile unde facem măsurători, comunicarea și diseminarea, parteneriatele și Webinarul CityAir. Acum înțelegi de ce nu putem funcționa fără ajutorul tău?
Ce școli fac parte din programul Adoptă o Școală?
Pentru început am selectat 30 de școli din municipiul București. Avem deja o rețea de 60 de senzori care măsoară parametrii la interior și la exterior. În perioada imediat următoare, și cu ajutorul vostru, extindem programul la nivel național. Deja primim solicitări de înscriere din partea mai multor primării, inspectorate școlare sau chiar școli, părinți și elevi. Vrei să înscrii o școală? Scrie la hello@cityair.ro și te anunțăm în cel mai scurt timp când putem ajunge și în comunitatea ta!
Beneficiile susținătorilor, prietenilor, partenerilor și sponsorilor programului Adoptă o Școală?
Cel mai important – contribuiți în mod direct la dezvoltarea rețelei de senzori, la colectarea de date, interpretarea acestora și diseminarea publică pentru găsirea de soluții. Pe lângă îmbunătățirea calității aerului ca rezultat al proiectului, fiecare participant va beneficia și de:
- Afișarea logo-ului în site-ul și platforma CityAir
- Afișarea logo-ului în aplicația de mobil CityAir
- Vei avea posibilitatea să te implici activ în viața comunității prin acțiuni educaționale și susținere de prezentări
- Vei merge cu noi în vizite educaționale și mini-caravane în școlile aflate în program
- Vei participa în calitate de ”Ambasador Educațional” la webinariile noastre, vei da interviuri și vei fi menționat în toate articolele Smart City Magazine scrise pentru CityAir
- Vei fi parte activă în Academia Smart City partener al proiectului prin susținerea de prezentări educaționale
- Vei fi menționat în majoritatea comunicatelor oficiale CityAir
- Școlile care vor intra în rețea cu ajutorul dvs. vor fi evidențiate în aplicație cu logo-ul dvs.
- Vei primi un certificat și o diplomă cu evidențierea meritelor tale și ale instituției/companiei pentru susținerea CityAir
Pot alege ce școală vreau eu în programul Adoptă o Școală?
Pentru moment nu. Proiectul pilot se desfășoară în municipiul București, dar curând începem să îl extindem la nivel național. Spune-ne la hello@cityair.ro orașul, comunitatea sau școala pe care vrei să o ajuți și alături de tine și prietenii noștri din comunitate vom încerca să pregătim etapele necesare pentru înscrierea acesteia. Ce perioadă de timp presupune implicarea mea? Nevoile de dezvoltare ale rețelei de senzori sunt constante. Totuși, rămâne la aprecierea ta perioada de timp pe care dorești să o alegi privind suportul acordat CityAir.
Când se face instalarea?
Din momentul în care o companie sau o instituție închide procedurile de adopție pentru un număr de școli, stabilim de comun calendarul de implementare astfel: instalarea senzorilor, înrolarea acestora în platformă, comunicarea publică, colectarea datelor, diseminarea, etc. Toate etapele sunt stabilite în comun.
Care este conexiunea mea în comunitate?
Vei avea posibilitatea să te implici activ în viața comunității prin acțiuni educaționale, susținere de prezentări, vizite de lucru on site, webinarii, articole, etc.