Deși la prima vedere poluarea aerului nu este neapărat vizibilă, să nu uităm că ea este un ucigaș invizibil care ne atacă în fiecare zi.
Poluarea atmosferică (atât în aer liber cât și în interiorul clădirilor) provoacă aproximativ 7 milioane de decese în fiecare an. Ne afectează sănătatea și contribuie la schimbările climatice, amenințând viața generațiilor viitoare.
Copiii care cresc în condiții de stres și sunt expuși la o calitate proastă a aerului, se confruntă cu deficit de atenție, potrivit unui studiu Columbia University Mailman School of Public Health and Columbia Psychiatry.
În medie, copiii petrec 8 ore pe zi la școală , cam 30% dintr-o zi. Aproape jumătate din poluarea la care sunt expuși copii în timpul unei zile, are loc în perioada petrecută la școală.
Un studiu realizat de UNICEF în Marea Britanie că în timpul petrecut la școală, se înregistrează peste 40% din poluarea la care copiii sunt expuși într-o singură zi.
Se pare că și expunerea pe o perioadă foarte scurtă de timp la un aer poluat poate să ducă la modificarea structurii genetice a copiilor și poate altera presiunea sangvină, fapt ce le provoacă mai târziu numeroase boli. Cercetătorii de la Stanford’s Center for Allergy & Asthma au studiat un grup de copii cu vârste între 6 și 8 ani din Fresno, California, un oraș care are unul dintre cele mai ridicate niveluri de poluare din țară. Noxele provin în special de la activitățile din agricultură și de la incendii. Ce au descoperit: expunerea la particule fine PM 2.5 , monoxid de carbon și ozon este legată de modificarea moleculelor de ADN. Această modificare genetică poate fi transmisă generațiilor viitoare. Au descoperit, de asemenea, că expunerea la aerul poluat este corelat cu o creștere a monocitelor, celule albe din sânge care joacă un rol cheie în apariția afecțiunilor cardiovasculare.
Mai mult de 90% din copiii de pe glob respiră un aer toxic în fiecare zi și nici măcar nu știu acest lucru. Avem datoria să îi ajutăm și să îi învățăm să se protejeze în fața acestui ucigaș numit poluare!
——
În august 2020, institutul de cercetare pentru medicină ecologică din Düsseldorf a prezentat o cercetare la congresul internațional al Societății europene de respirație. Cercetarea a inclus 915 copii din regiunile München și Wesel din Germania. A fost testată capacitatea copiilor de a respira la vârsta de 6, 10 și 15 ani, abordând direct factorii de poluare. La fel ca alte câteva studii de mai înainte, a fost evidențiat că dezvoltarea pulmonară pentru copiii mici este direct legată de expunerea la poluare.