apreciere și susținere

City Air este un proiect selectat de Comisia Națională a României pentru UNESCO în cadrul Târgului proiectelor care transformă. Prin semnarea unui protocol de colaborare, City Air este susținut de ANPC – Autoritatea pentru protectia consumatorilor.

Program inițiat și coordonat de Asociația Română pentru Smart City.
Toate informațiile primite de la stațiile rețelei CityAir sunt puse la dispoziția comunității – cetățeni, instituții publice, companii, institute de cercetare, universități, etc. Reprezinți o școală? Trimite acum o cerere pentru înscrierea instituției în rețeaua CityAir – hello@cityair.ro

Asociația Română pentru Smart City a lansat joi, 17.06.2021, programul City Air, primul program național de monitorizare a calității aerului din școli. Programul își propune să devină cea mai mare mișcare pentru îmbunătățirea calității aerului în școlile din România.

CityAir își propune să devină cea mai mare mișcare pentru îmbunătățirea calității aerului în școlile din România.
Proiectul-pilot ce stă la baza realizării rețelei naționale City Air a demarat în Capitală pe 8 iunie 2021, prin instalarea în 30 de școli din București a unor stații pentru monitorizarea calității aerului: în interiorul și în exteriorul clădirii. Senzorii măsoară în timp real particulele în suspensie PM 1, PM 2.5, PM 10, umiditatea, presiunea și temperatura.
La ce ajută monitorizarea calității aerului în școli? Poluarea atmosferică este un fenomen nociv, care afectează mai ales categoriile vulnerabile, copiii și vârstnicii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 600.000 de copii mor anual din cauza poluării din interior și din exterior. Scopul nostru este să vedem imaginea reală din școli și creăm astfel infrastructura necesară pentru a arăta o radiografie la zi și, mai departe, pentru a genera acțiuni concrete pentru reducerea fenomenului.

Sănătate și boli asociate
În România, mor anual peste 25.000 de oameni din cauza aerului toxic pe care îl respiră.

Poluarea generează:
7% din decesele provocate de cancerul pulmonar
18% din decesele BPOC (boala pulmonară)
20% din decese provocate de accident vascular cerebral
34% din decesele cauzate de bolile de inimă

Viziune
Să asigurăm dreptul la aer curat tuturor copiilor.
O mișcare pentru un aer mai curat în școli, o viață mai sigură și mai ales, o mișcare care vizează generarea unor politici mai bune, pentru a determina toți decidenții să ia măsuri pentru a reduce impactul poluării și pentru a oferi un mediu mai sigur.

Misiune
Protejarea copiilor și mediului.
City Air este un program național de monitorizare a calității aerului în școli care își propune să devină cea mai mare mișcare pentru îmbunătățirea calității aerului.

De ce este important
Pentru că o persoană consumă zilnic 1kg mâncare, bea 2l de apă și respiră 15kg de aer.
Pentru că 90% din timp îl petrecem în incinte.
Aerul din interior poate fi de până la 50 de ori mai poluat decât aerul exterior.

PM 10μm
Particule mici de praf amestecate cu picături de lichid, care pot pătrunde ușor în organism. Dimensiunea lor este de 10 microni, adică sunt de 7 ori mai subțiri decât diametrul unui fir de păr.

PM 2,5μm
Particule mici de praf amestecate cu picături de lichid, care pot pătrunde ușor în organism. Dimensiunea lor este de 2,5 microni, adică sunt de 30 de ori mai subțiri decât diametrul unui fir de păr.

PM 1μm
Particule fine solide și lichide suspendate în aer, provenite în principal din activități industriale, construcții, transporturi și încălzirea locuințelor.

Temperatura aerului
Variațiile de temperatură sunt relevante în monitorizarea calității aerului, deoarece sunt anumite fenomene meteo care favorizează creșterea valorilor poluante

Umiditatea aerului
Odată cu creșterea nivelului de umiditate, crește și dimensiunea particulelor în suspensie.

Presiunea aerului
Presiunea atmosferică influențează modul în care „călătoresc” particulele. Când presiunea este crescută, poluanții nu se vor împrăștia, ci vor rămâne într-o anumită zonă mai mult timp.

Stații și echipamente folosite în rețeaua City Air

Monitorizare exterior
Poluarea din exterior este măsurată cu stații NUBO, fabricați în Elveția. NUBO Air este un sistem de monitorizare în timp real a nivelului de poluare a aerului, cu senzori calibrați pentru măsurarea nivelului de particule în suspensie PM1 și PM 2.5. Acestea sunt particule fine solide și lichide suspendate în aer, provenite în principal din activități industriale, construcții, transporturi și încălzirea locuințelor.

Certificări:
Sistemul NUBO Air deține certificare MCERTS și a beneficiat de diferite evaluări independente, astfel că operează în condiții de siguranță conform testelor de verificare efectuate pentru validare conformității privind declarația CE de conformitate. Senzorii au fost aduși în proiectul-pilot de compania Claritech.

Monitorizare interior
Poluarea din interior este măsurată cu stații NAM Nettigo Air Monitor. Nettigo Air monitor folosește senzori (Nova Fitness SDS011) care detectează particulele poluante din aer. Ventilatoarele mici montate pe senzori captează aerul, iar cu lumina laserului măsoară în timp real particulele în suspensie. Presiunea atmosferică, umiditatea și temperatura sunt măsurate cu senzorul BME280 de la Bosch

Senzorii citesc valorile pentru PM10 și PM 2.5 și au fost aduși în proiectul-pilot de INOESY.

Cerificări:
CE- este conform cu reglementările europene și poate fi folosit în Uniunea Europeană
RoHS – produsul nu are în componență chimicale sau substanțe periculose, cum ar fi: mercurs, plumb sau cadmiu.

Stații
instalate

60

Școli în programul pilot

30

Comunități în program

Municipiul București

Adoptă o școală

CityAir este despre comunitate. Despre capacitatea noastră de a lucra împreună, de a înțelege valorile comune dar și despre a ști – pentru a găsi soluții la problemele de poluare avem nevoie de date. Implică-te activ în cea mai importantă rețea de monitorizare a calității aerului din școli.